Αρχική > Αυτοκινητόδρομοι, Κυκλοφοριακό, Νέα από το ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ. > Τέμπη, πολλά τα προβλήματα στις παρακαμπτήριες οδούς…

Τέμπη, πολλά τα προβλήματα στις παρακαμπτήριες οδούς…


Από το enimerwsi-gr

Κυκλοφοριακό κομφούζιο επικρατεί μετά το κλείσιμο των Τεμπών, καθώς στίς εναλλακτικές διαδρομές το οδικό δίκτυο δεν έχει την δυνατότητα να «σηκώσει» την υπάρχουσα κυκλοφορία οχημάτων.
Πρόβλημα υπάρχει και από την έλλειψη επαρκούς σήμανσης, αλλά και από την ἀμεση ανάγκη για διορθωτικές παρεμβάσεις στο οδόστρωμα των δρόμων που χρησιμοποιούνται.

Επίσης, ο αστάθμητος παράγοντας των καιρικών συνθηκών παίζει τον δικό του ρόλο στη διαμόρφωση της κίνησης αλλά και την ασφάλεια της.

Το Σάββατο, ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γ. Οικονομίδης, συνοδευόμενος από υπηρεσιακούς παράγοντες, περιόδευσε σε όλες τις προτεινόμενες διαδρομές, προκειμένου να διαπιστώσει επι τόπου τα προβλήματα και τις διορθωτικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν. Η ενίσχυση της σήμανσης ξεκίνησε ήδη από τις εμπλεκόμενες στο έργο εταιρείες και θα συνεχιστεί.

Ιδιαίτερο πρόβλημα παρουσιάστηκε στη διαδρομή μέσω των παραλίων του Ν. Λάρισας, η οποία προορίζεται μόνον για ΙΧ, αλλά την Παρασκευή πέρασαν και μεγάλα οχήματα, με αποτέλεσμα και να «φρακάρουν» αλλά και να «χάνονται» λόγω της ελλιπούς σήμανσης μέσα στους οικισμούς. Αυτό υποχρέωσε πολλούς κατοίκους της περιοχής να εκτελούν χρέη «τροχονόμου». Επίσης, προβλήματα κυκλοφοριακής συμφόρησης παρουσιάζονται και μέσα στην πόλη της Ελασσόνας, η οποία δεν παρακάμπτεται περιφερειακά γιατί δεν υπάρχει δρόμος.

Για τα μεγάλα οχήματα πάντως -κυρίως φορτηγά- προτείνεται και μία ακόμη διαδρομή μέσω Τρικάλων και από εκεί στην Εγνατία οδό, η οποία είναι ακόμη μεγαλύτερη χιλιομετρικά αλλά υπό καλύτερες οδικές συνθήκες.

Επισημαίνεται ότι στο νομό Λάρισας υπάρχει ελεύθερη διέλευση των διοδίων.

Το πρόβλημα από το κλείσιμο των Τεμπών είναι πολύ σοβαρότερο από  ότι  μπορεί κάποιος να καταλάβει αρχικά. Απλά δεν υπάρχει εναλλακτικό οδικό δίκτυο επαρκές για να παραλάβει τους υπάρχοντες κυκλοφοριακούς φόρτους.

Το κύριο πρόβλημα δεν είναι η ταλαιπωρία των οδηγών, είναι η κατακόρυφη πτώση της οδικής ασφάλειας στις εναλλακτικές  διαδρομές, σε σχέση με τον αυτοκινητόδρομο.  Και το βασικότερο που μπορεί πλέον να βοηθήσει στην αποφυγή των ατυχημάτων, είναι η προσοχή των οδηγών. Όλα τα άλλα μέτρα, απλά βοηθάνε σε κάποιον μικρότερο βαθμό.

Η τεχνική λύση στα Τέμπη είναι δύσκολη και αυτήν την στιγμή, κανείς  δεν μπορεί να υπολογίσει με κάποια σοβαρή πιθανότητα, τον χρόνο αποπεράτωσης των αναγκαίων έργων.

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε